Linux Kurulumu Bölüm 5: Ubuntu Linux Kurulumu

Kuruluma başlamadan önce bir kez daha Linux kurmak istediğinize emin olmanızı istiyorum. Şimdi kutsal kitabın üzerine sağ elinizi koyup, ilk aksaklıkta Linux’ü kaldırmayacağınıza ve sonuna kadar Linux’ü kurup kullanacağınıza yemin ediniz.

Linux Kurulumu Bölüm 1: Bilinmesi Gerekenler
Linux Kurulumu Bölüm 2: 64 vs 32 bit Linux
Linux Kurulumu Bölüm 3: Bazı Gerçekler
Linux Kurulumu Bölüm 4: Oyun Sorunsalı

Daha önceden yazdığım yazıları (yukarıda linklerini verdim) noktasına ve virgülüne kadar okumanızı tavsiye ediyorum. Sonra “aaa ben bunu bilmiyordum.” derseniz karışmam.

Sisteminize UBUNTU 8.10 Linux kurulumu yapılacaktır. Aşağıdaki linkten bu Linux’ü indirebilirsiniz.

Ubuntu Linux İndirme Sayfası

İndireceğiniz versiyonun 32-bit olmasına dikkat ediniz. 64-bit Linux versiyonuna ihtiyacınız olmadığını tekrar etmek istiyorum.

Şimdi gelelim kuruluma!

Ben “sistemde Windows XP kurulu Linux’ü 2. bölüme kurmak istiyorum” tarzı bir kurulum örneklemesi yapmayacağım, ama daha sonrasında tüm sabit diskinizi kullanan Ubuntu’yu ayarlayıp, yaratacağımız 2. bölüme nasıl Windows XP/Vista kuracağınızı göstereceğim.

Ayrıca makinenizde görsel efekt zengini bir Linux kullanabilmeniz için NVIDIA, ATI veya INTEL’in elle tutulur güzel bir ekran kartına sahip olmanız gerekiyor. Benim makinemdeki ekran kartı NVIDIA 8600GT. Ama bukadar yüksek bir model olmasına gerek yok. Bunun yarısı olsada yeter görsel şenlik için.

1. Öncelikli olarak indirmiş olduğunuz Ubuntu dağıtımını bir cd yazıcı yardımı ile bir cd’ye çekiniz.
2. Makinenizin biosundan açılış sürücüsü olarak CD-ROM u seçili hale getiriniz. Bazı makineler ilk boot ekranında F12 tuşu ile (anakartınıza göre değişir bu tuş) size hangi aygıttan boot etmek istediğinizi soran bir menu karşınıza çıkartıyor. Böyle birşey varsa bunuda kullanabilirsiniz.

Makine CD-ROM sürücüden açılmaya başlayacaktır. (CD-ROM sürücünün içinde çekmiş olduğunuz Ubuntu cd’sinin bulunması gerektiğini söylemek istemiyorum.)

Karşınıza gelecek ilk ekran aşağıdaki gibi olacaktır.

bu ekranda Türkçe seçeneğini seçili hale getirip Enter tuşuna basalım.

Sonrasında karşınıza Türkçeleştirilmiş ilk ekran gelecektir.

Burada 2. seçenek olan Ubuntu Kur‘u seçili hale getirip Enter tuşuna basıyoruz. Eğer isterseniz ilk seçenek yardımı ile makinenize herhangi bir kurulum yapılmadan Ubuntu Linux’ü deneyebilirsiniz. Benim tavsiyem yapmayın, çünkü yanlış bir sonuca varabilirsiniz. Lakin CD-ROM’dan çalışan Linux ne makineye tam hakim olabiliyor nede hızlı çalışabiliyor.

Herneyse 2. seçeneği işaretlediğinizi düşünerek devam ediyorum. Karşınıza bir yükleme ara ekranı gelecek.

Yükleme sonunda sizi aşağıdaki gibi bir ekranın karşılaması gerekmektedir.

Burada Türkçe seçeneğinin işaretli olduğundan emin olunuz, işaretli değilse işaretli hale getirip İleri tuşuna tıklayınız.

Sonrasında sizden bölge, saat seçimi sorulacaktır. Genelde bu ekrandaki bilgiler doğru gelmektedir. Ama siz bir kere daha kontrol edip bir yanlışlık varsa düzeltiniz.

Bu ekranıda İleri tuşuna basarak geçiyoruz.

Sonraki ekranda Klavye tuş dizilimi seçilecek. Burada ilk seçenekte belirtilen Turkey seçeneği Windows’da bildiğimiz Turkish-Q klavyenin ta kendisi. Yani Turkey - Alt-Q kafanızı karıştırmasın. Sol ekranda Turkey, sağ ekranda Turkey seçeneğinin seçili olması Turkçe Q klavye seçimi için yeterli olacaktır.

Gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra İleri tuşuna basarak bu ekranıda geçiyoruz.

Şimdiki ekranda kurulumun yapılacağı sabit disk ve nasıl bir kurulum yolu izleneceği belirleniyor. Burada Kılavuzlu - diskin tamamı bölümü altında sizin makinenize bağlı sabit disklerinizi görüyor olmanız gerekiyor. Buradan hangi sabit diskinize kurulum yapacaksanız onu işaretli hale getiriyorsunuz. Normal bir makinede 1 adet sabit disk olacağından burada da aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi bir ekran ve seçim durumu söz konusu olacaktır.

Gerekli seçimleri yaptıktan sonra İleri tuşuna tıklayıp bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Burada Oturum açmak için kullanacağınız adınız sizin kullanıcı adınız oluyor. Bu kullanıcı Windows’daki gibi tüm yönetici izinlerine sahip olmuyor. Zaten olmamasıda gerekiyor, çünkü Linux’de yönetici olmak işletim sistemi çalışırken bile makinenize format atmayı olası kılıyor. Bundan dolayı Windows’daki gibi “dosya kullanılıyorsa silinmez nasıl olsa” gibi bir düşünceye kapılmayın, yöneticisiniz diye silebilir, bilgisayarı yeniden başlattığınızda da bilgisayarınızın siyah ekranına baka kalabilirsiniz. Benim tavsiyem, “benim makinem istediğimi yaparım” gibi Windows alışkanlıklarınızdan kurtulmanız ve her birsey ile fazla elleşmemeniz. Çünkü Linux fazlası ile esnek ve ellediğiniz yerde parmağınızın izi çıkar, sonra bir ömür o izle yaşar durursunuz.

Ben yukardaki bilgileri kendime göre doldurdum. Sizde haliyle kendinize göre dolduracaksınız. Eğer bilgisayarı sadece 1 kişi kullanacaksa veya aynı hesabın 2 veya daha fazla kişi tarafından kullanılması problem yaratmayacaksa, ozaman Log in automatically seçeneğini seçili hale getiriniz. Bu seçenek, bilgisayar ilk açıldığında herhangi bir login bilgi girişi gerektirmeden bilgisayara bu belirttiğiniz hesap ile otomatikman giriş yapmasını sağlamaktadır.

Herşey tamamsa İleri tuşuna tıklıyoruz.

Bu ekranda Ubuntu size seçimleriniz hakkında bir özet gösteriyor. Eğer bir yanlışlık yaptıysanız Geri tuşunu kullanarak yanlışlıkları düzeltip, İleri tuşları ile bu ekrana yeniden gelebilirsiniz. Bu arada Windows makinenizdeki dosyalarınızın yedeklerini aldınız mı? Yok almadıysanız Çık tuşuna tıklayıp makineyi  Windows’da açınız ve makinenizin yedeklerini alınız. Lakin bu kurulum makinenizdeki tüm sabit diski kullanacağından bütün bilgileriniz silinecektir.

Herşey tamam ise kurulumu başlatmak için İleri tuşuna tıklayınız.

Kurulum sırasında karşınıza aşağıdakine benzer ekranlar gelecektir.

Kurulumun son ekranı. Kurulum süresi makineden makineye farklılık gösterebilir. Bundan dolayı şukadar sürecek bukadar sürecek gibi bir zaman tahmini yapmayacağım. Yeniden Başlat tuşuna tıklayıp sistemimizi yeniden başlatıyoruz.

Yukarıdaki ekrana dikkat. Eğer CD-ROM sürücünüzden Ubuntu kurulum cdsiniz çıkartmazsanız, kurulum yeniden başlayacaktır. Bundan dolayı CD-ROM sürücünüzden kurulum cdsini çıkartıp Enter tuşuna basınız.

Eğer hesap ayarı kısmında Log in automatically seçeneğini işaretli hale getirmediyseniz, sizi ilk karşılayacak ekran yukarıdaki gibi olacaktır. Burada ilk once kullanıcı adımızı girip Enter tuşuna basıyoruz, sonrasında ise şifrenizi girip Enter tuşuna basıp sisteme giriş yapıyoruz.

Sisteme giriş yapıldığında veya otomatik giriş aktif ise Ubuntu karşınıza yukarıdakine benzer bir şekilde gelecektir.

Tebrik ederim Ubuntuyu sisteminize başarıyla kurdunuz. Eğer buraya kadar bir problem yaşamadıysanız bundan sonra yaşayacağınız sıkıntılar genelde sancısız olacaktır. Eğer yaşadıysanız, Forum sayfalarında bu konu ile ilgili yardım başlıklarını inceleyebilir veya yeni bir yardım başlığı açabilirsiniz.

Sonraki yazıda görüşmek üzere…